Ήταν πρώτα μια είδηση από μακριά, κάπου στην Κίνα. Ένας ιός που, πριν να περιοριστεί κάπως, ήρθε σαν ένα δεύτερο κύμα, πιο επιθετικός και γέμισε τον κόσμο. Χώρισε τους ανθρώπους και τους αποξενώνει, έφερε πόνο και δυστυχία και θάνατο.
Η πλειονότητα των ανθρώπων υποτάσσονται κι ακολουθούν τις οδηγίες των κυβερνήσεων για να προστατευθούν από τον ιό, ενώ μερικοί αντιδρούν για διάφορους λόγους. Όμως η ουσία και η πραγματικότητα είναι ότι χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν γύρω μας, μέσα σε αγωνία, μόνοι, χωρίς την οικογενειακή περίθαλψη ή τρυφερή παρουσία των δικών τους. Ίσως η πιο τραγική άποψη αυτής της πανδημίας..
Οι ελπίδες του κόσμου εναποτέθηκαν τώρα στην επιτυχία κάποιου εμβολίου για να αναχαιτισθεί ο ιός. Κανένας όμως δεν ξέρει ακόμη με βεβαιότητα τη μακροχρόνια επίδραση και όλες τις πτυχές και εξελίξεις για την επιτυχή αντιμετώπισή του.

Υπάρχει όμως μια μεγαλύτερη και καλύτερη ελπίδα από κάθε ελπίδα σε ένα εμβόλιο γι’ αυτόν τον ιό και για όλα τα άλλα δεινά που θα ακολουθήσουν, όπως περιγράφονται μέσα στον λόγο του Θεού, την Αγία Γραφή, προειδοποιώντας για το τέλος του κόσμου αυτού όπως τον ξέρουμε: Είναι η ζωντανή ελπίδα μέσα στον Χριστό, Αυτόν που πέθανε κι αναστήθηκε και ζει για πάντα, τον Υιό του Θεού. Ο Υιός και Λόγος του Θεού φανερώθηκε σε σάρκα στον κόσμο για να μας πει την αλήθεια και για να μας σώσει από την αμαρτία και τον θάνατο, το επακόλουθό της. Ξέρουμε ότι, ως άνθρωπο, τον χλεύασαν και τον κορόιδεψαν, τον βλασφήμησαν και τον έσυραν στο σταυρό. Όλα τα υπέφερε σιωπηλά επειδή έτσι έπρεπε να γίνει για να σηκώσει πάνω στο σταυρό την δική μας αμαρτία και θάνατο, την αιώνια μας καταδίκη και οργή του Θεού· για να γίνει το θέλημα του Θεού που με αγάπη θέλησε να μας σώσει από την πλάνη του διαβόλου, το ψέμα και το θάνατο.


Ο Θεός κάποτε έστειλε τον Μωυσή προς τον λαό Ισραήλ για να τους βγάλει από την Αίγυπτο όπου ζούσαν και να τους οδηγήσει στη γη που τους υποσχέθηκε. Καθοδόν όμως, με τις διάφορες τους αντιλογίες και γογγυσμούς και παράπονα, αμάρταναν επανειλημμένα, με φοβερές συνέπειες σε ορισμένες περιπτώσεις.
Σε μια από αυτές τις περιπτώσεις ήρθαν φίδια φαρμακερά που τους περίζωσαν και τους δάγκωναν και πέθαιναν πολλοί από αυτούς. Ο Μωυσής δεήθηκε γι’ αυτούς στον Θεό. Η οδηγία που είχε ήταν να κάνει ένα χάλκινο φίδι και να το σηκώσει πάνω σε ένα ξύλο ώστε όλοι να μπορούν να το βλέπουν. Όταν λοιπόν ένα φίδι δάγκωνε κάποιον είχε την επιλογή, είτε να στρέψει το βλέμμα του πάνω στο χάλκινο φίδι και να σωθεί, είτε να περιφρονήσει την υπόδειξη του Θεού μέσω του Μωυσή και να πεθάνει.


Σήμερα θα λέγαμε πόσο ανόητος θα ήταν ένας τέτοιος άνθρωπος! Κι όμως, έτσι συμπεριφερόμαστε όλοι μας προς τον Ιησού Χριστό μέχρι να στραφούμε ταπεινά προς Αυτόν. Επειδή μ’ αυτό τον τρόπο παραλλήλισε τον εαυτό του όταν προανάγγελλε στον τότε λαό Ισραήλ το σταυρικό του θάνατο. «Όπως ο Μωυσής», είπε, «ύψωσε το φίδι στην έρημο έτσι και ο Υιός του Ανθρώπου πρέπει να υψωθεί ώστε όποιος πιστεύει σ’ Αυτόν να έχει αιώνια ζωή».
Από τότε και σε κάθε εποχή όποιος στρέψει το βλέμμα του με πίστη στον Σταυρωμένο σώζεται, όχι για μια επίγεια θεραπεία και ζωή αλλά για αιώνια ζωή. Αυτό ο Θεός το ονομάζει Σωτηρία. Όχι από το δάγκωμα ενός φιδιού αλλά το δάγκωμα του αρχαίου φιδιού, του Διαβόλου και την αμαρτία στην οποία παραπλάνησε τον άνθρωπο και τον κατέστρεψε.


Όλοι μας καταλαβαίνουμε την ανοησία ορισμένων από τους Ισραηλίτες τότε όταν πεισματικά περιφρονούσαν τον λόγο του Θεού και απιστώντας πέθαιναν, αλλά πόσοι και σήμερα πεισματικά αρνούνται τον Χριστό και την σωτηρία του Θεού μέσα σ’ Αυτόν. Η σωτηρία είναι από Αυτόν και μόνο και δεν υπάρχει άλλος που μπορεί να σώσει. Εμείς από μόνοι μας είναι αδύνατο να σωθούμε.


Ίσως κι εσύ να τον αγνόησες, ζώντας την αμαρτωλή ζωή, χωρισμένος από Αυτόν που είναι η Ζωή, αλλά, όπως και όλοι μας, χρειάζεσαι την σωτηρία του, την οποία προσφέρει δωρεάν. Αυτός είναι ο μεγάλος μας Ευεργέτης. Δεν ζητά τίποτε από εμάς παρά την στροφή της καρδιάς μας με πίστη στον Σταυρωμένο, την εσωτερική ανταπόκριση μας προς Αυτόν. Αν το κάνουμε, τότε προσυπογράφουμε την προσφορά Του για την αιώνια ζωή και σωζόμαστε.


Πως θα εξελιχτεί ο κορωνοϊός και πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα εμβόλια ακόμη δεν ξέρουμε, αλλά ο θάνατος από την μεγαλύτερη αμαρτία που μπορεί ο άνθρωπος να πράξει, εκείνη δηλαδή του να απορρίψει τη Σωτηρία του Θεού μέσα στον Χριστό είναι βέβαιος και αναπόφευκτος. Κι αυτός είναι ο δεύτερος θάνατος όπως τον ονομάζει η Αγία Γραφή. Δεν υπάρχει λοιπόν άλλη επιλογή για μας: Ή θάνατος χωρίς τον Χριστό, ή ζωή μέσα σ’ Αυτόν. Αυτός είναι η μόνη ασφαλής και βέβαιη ελπίδα του ανθρώπου.

Πολύ πιθανό να έχετε την Καινή Διαθήκη στο σπίτι σας. Διαβάστε την..

Σώτος Φωτιάδης

Ο κορωνοϊός, το εμβόλιο και η ελπίδα στον Χριστό
Tagged on: