Η απόφαση για μετάβαση στο Burundi πάρθηκε μετά από πληροφορία μέσω του αδελφού Hezroni ότι οι ταραχές στη χώρα, που μας κράτησαν μακρυά για τρία χρόνια, είχαν σταματήσει. Μια διαφορά από προηγούμενες επισκέψεις μας ήταν ότι τώρα χρειάζεται να εξασφαλίζουμε θεώρηση διαβατηρίου (βίζα) εκ των προτέρων πριν τη μετάβαση μας στη χώρα. Γι’ αυτό έπρεπε να μεταβώ πρώτα στην Τανζανία και να μείνω από τις 30/10 μέχρι τις 4/11 για την εξασφάλιση της βίζας. Στο διάστημα αυτό είχα την ευκαιρία να επισκευτώ μια εκκλησία στη Dar es Salaam που είχαμε προσκληθεί να επισκευτούμε από πέρσι. Στο αεροδρόμιο της Dar es Salaam με υποδέχτηκαν ο Hezroni και ακόμα ένας αδελφός που οδηγούσε το αυτοκίνητο του ποιμένα Alex. Ήταν Κυριακή και πήγαμε απ’ευθείας στην εκκλησία όπου μίλησα για λίγο. Ακολούθησαν άλλες έξι συναντήσεις, μια κάθε βράδυ από την Κυριακή μέχρι την Τετάρτη και μια επί πλέον την Τρίτη το πρωί, όπου είχα την ευκαιρία να διακονήσω τα λόγια του Θεού. Ευχαριστώ τον Θεό για τη μεγάλη ανταπόκριση που βρήκα και την ελευθερία που ένοιωσα για να μοιραστώ ότι μου έδινε ο Θεός, χωρίς δυσκολία. Οι αδελφοί μου ζήτησαν να ξαναπάω στη συνάντηση τους το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, όταν θα επέστρεφα από το Burundi και πριν αναχωρήσω για την Κύπρο. Η έγκριση για τη βίζα έφτασε στην πρεσβεία του Burundi την Τετάρτη το βράδυ, μου δόθηκε την Πέμπτη το πρωί και την Παρασκευή 4/11 το μεσημέρι πήρα την προγραμματισμένη πτήση για την Kigoma, στη δυτική Τανζανία, και από εκεί ταξιδέψαμε στο Burundi με αυτοκίνητο.

Στο Burundi έμεινα δύο βδομάδες, μέχρι τις 18/11. Την Κυριακή 6/11 πήγαμε στην εκκλησία της Nyanza Lac όπου ποιμένας είναι ο αδελφός Teke. Πριν εννιά χρόμια είχαμε παρευρεθεί στα εγκαίνια αυτής της εκκλησίας, όταν το έργο στο Burundi ξεκινούσε και ο Θεός εργάστηκε με πολλή δύναμη. Ο αδελφός Teke μου είπε: “Είσαι κι εσύ ποιμένας αυτής της εκκλησίας, επειδή ήσουν εδώ όταν ξεκινούσαμε.”

Την επόμενη εβδομάδα δόθηκε μια σειρά από εννιά διαλέξεις/μαθήματα σε σπουδαστές του Βιβλικού Κολλεγίου στη Gasaka, που εκπαιδεύονται για να αναλάβουν καθήκοντα ποιμένα σε διάφορες εκκλησίες. Επίσης μίλησα δύο φορές στην εκκλησία της Gasaka και μια φορά στην εκκλησία της Mabanda, της πόλης όπου βρίσκεται το σπίτι του Hezroni.

Την Κυριακή μεταβήκαμε στη Gitega, μια πόλη κοντά στην πρωτεύουσα Bujumbura. Εκεί πήγαμε στην εκκλησία όπου ποιμένας είναι ο αδελφός Jerome και που ανήκει στις εκκλησίες Assemblies of God. Μίλησα στη σύναξη το πρωί και το απόγευμα, ενώ το βράδυ μίλησα ζωντανά από ένα τοπικό Χριστιανικό ραδιοσταθμό.

Στις επόμενες τρεις μέρες επισκεφθήκαμε δύο εκκλησίες, στα χωριά Vugizo και Musenyi και την εκκλησία στη Mabanda. Αναχώρησα για την Τανζανία στις 18/11.

Όπως είχε προγραμματιστεί πέρασα το Σάββατο 19/11 στην εκκλησία στην Dar es Salaam. Το πρωί είχαμε μια ευαγγελιστική συγκέντρωση, ενώ το βράδυ παρευρέθηκα στην ταυτόχρονη τέλεση δύο γάμων. Ξημερώματα της Κυριακής πήρα τη πτήση της επιστροφής στην Κύπρο, όπου έφτασα με ασφάλεια το βράδυ.

Ήταν το πρώτο ταξίδι μου στην Αφρική που δεν πέρασα καμιά ταλαιπωρία. Ευχαριστώ τον Θεό γιατί φρόντισε για όλες μου τις ανάγκες και όλα κύλισαν ομαλά και έγιναν στην ώρα τους. Όμως η συνεχής μου προσευχή είναι να βρεθώ ένας πιστός και αληθινός μάρτυρας του Κυρίου Ιησού Χριστού.

 

Διακονία Γ. Φωτιάδη στη Τανζανία και στο Burundi